NX, kalıplanmış parçalar için iki temel doğrulama kontrolü türü sunar. Bu iki yöntem, Kalıplanabilirlik Doğrulaması (Moldability Validation) ve Özellik Doğrulamasıdır (Feature Validation) ve her birinin kendi yararları vardır. Bu yazıda Kalıplanabilirlik Doğrulamasının ne olduğunu ve tasarım sürecinizi nasıl iyileştirebileceğini ele alacağız.
Parçanızı doğrulamak, kalıp parametrelerinin önceden belirlenmiş standartlara uygun olmasını sağlar. Bu standartlar, üretim istikrarını ve nihai sonucun genel kalitesini arttırmak için belirlenmiştir. Kalıp tasarımı ürünlerinde meydana gelebilecek birkaç potansiyel hata çöküntüler, boşluklar ve çarpılmadır. Bunu önlemek için Kalıplanabilirlik Doğrulaması, bu hataların olası nedenlerini belirlemek üzere tasarımınızı değerlendirmenize yardımcı olabilir.
Kalıplanabilirlik Doğrulama kontrollerimizi çalıştırmadan önce kontrol edilecek ilk şey Kalıplanmış Parça Tasarım Tercihleridir (Molded Part Design Preferences). Bu araç, tasarım ihtiyaçlarımıza en uygun parametrelerin ve değerlerin seçilmesine olanak tanır. Kalıplanabilirlik için açılıp kapatılabilen yedi parametre vardır. Bu parametreler, hatalı kalıp tasarımlarının bazı temel nedenlerinin açıklanmasına yardımcı olur ve doğrulama sürecini hızlandırmaya yardımcı olmak için önceden ayarlanmış değerlerle birlikte gelir.
Kalıplanabilirlik Doğrulaması kolayca test edilebilecek yedi temel parametre sunar. Renge göre düzenlenebilen bu parametreler, test ihtiyaçlarına uyacak şekilde en yüksek düzeyde özelleştirme sunar.
Kalıplanmış Parça Tasarımı Tercihleri içindeki diğer önemli araç, her parametreyle ilişkili rengi kişiselleştirme seçeneğidir. Doğrulama testleri çalıştırıldığında hatalar renk kodlu bir şekilde vurgulanarak sonuçların kolay değerlendirilmesine olanak sağlanır. Bunu düzenlemeye yardımcı olmak için parametreler, tasarım hedefleriyle eşleşen belirli renk şemalarına ayarlanabilir.
Parametrelerimiz ve değerlerimiz ayarlandıktan sonra Kalıplanabilirlik Doğrulamasına başlamaya hazırız. Bunun için Molded Part Design sekmesi altında bulunan Moldability Validation butonunu seçtikten sonra işin geri kalanı otomatik olarak tamamlanacaktır. Bu yapıldığında Kalıplanmış Parça Tasarımı Gezgini (Molded Part Design Navigator) açılacaktır.
Bu gezginin içinde tüm denetleyici sonuçları parametre türüne göre düzenlenir. Her kontrolün ilişkili bir sonucu olacaktır ve daha kapsamlı bir açıklama sağ tarafta bulunabilir. Navigatörün yanı sıra ekran penceresi de test sonuçlarını yansıtacak şekilde güncellenir. Herhangi bir hata, ilgili renklerle işaretlenecek ve vurgulanacaktır.
Testler çalıştırıldıktan sonra Kalıplanabilirlik Doğrulama pencerenizin nasıl görünebileceğine dair bir örnek verilmiştir.
Tek bir testin sonucunu araştırmak için, görüntüleme penceresindeki mesajlardan birine çift tıklayabiliriz veya ilgilendiğimiz parametre tipinin yanındaki artı işaretini seçebiliriz. Bu, sonuçlarımızı daha yüksek bir seviyede görmemize olanak tanıyacak ve ürünümüzün tasarımını geliştirmek için atabileceğimiz sonraki adımları anlamak açısından çok faydalı olabilir.
Sonuçlarımız hazır olduğunda artık tasarım sürecindeki sonraki adımlarımızın ne olacağına karar verebiliriz. Takip edebileceğimiz üç ana yol var. Tüm parametrelerin kontrolleri başarıyla geçmesi, tasarımımızın kalıp ile üretime uygun, sağlam ve eksiksiz bir tasarıma sahip olduğunu gösterir. Ancak test sırasında hatalar ortaya çıkarsa orijinal stratejimizde değişiklikler yapmalıyız. İlk tasarım, kalıp standartlarına uyacak şekilde değiştirilebilir veya kalıp gerektirmeyen üretim seçeneklerini araştırabiliriz. Her ikisi de geçerli seçeneklerdir ve duruma göre ayrı ayrı değerlendirilmelidir.